Lief kindje
“Lief kindje” is de titel waaronder Zeeuws Verlies een aantal activiteiten organiseert om jonge ouders en hun naasten te ondersteunen wanneer de zwangerschap niet de blijde afloop kent.
Hoop en verwachting worden verdriet en gemis. Ook voor kindjes die heel vroeg of later in de zwangerschap overlijden of die maar heel kort mochten leven, is het verlies intens en het verdriet van alle betrokkenen heel groot. De buitenwereld heeft daarvoor soms weinig begrip. Zij hadden nog niet die band.
Bij een zwangerschap bestaat het kindje of de kindjes al in de gedachten en dromen van ouders, broertjes en zusjes, grootouders en anderen die direct betrokken zijn. Alles wordt in gereedheid gebracht om het nieuwe kindje straks te kunnen verwelkomen en iedereen kijkt er naar uit.
Er is door Zeeuws Verlies een kaart ontwikkeld die aan de ouders wordt meegegeven in het ziekenhuis bij vertrek, bij controle en /of door de verloskundige of soms door de huisarts.
Mocht je op zoek zijn naar informatie, ondersteuning of contact voor jezelf of iemand die je kent, Zeeuws Verlies wil graag een steuntje in de rug zijn. Nu of later, wanneer het nodig is. Dat geldt ook wanneer het al veel langer geleden is. Want alhoewel het verdriet slijt met de jaren gaat een verlies een leven lang met je mee.
Stichting Zeeuws Verlies biedt individuele hulp en brengt ouders met elkaar in contact als daarvoor (voldoende) belangstelling is.
Neem contact met ons op @ info@zeeuwsverlies.nl
Nina en Jochem:
“We waren zo blij met onze zwangerschap, de spreekwoordelijke roze wolk. Geen moment dachten we eraan dat het ook fout zou kunnen gaan. We hadden de namen al bedacht. Toen ging het helemaal mis en bleven we met lege handen achter.”
Een roze wolk die eindigt in zwarte aarde
Rowan Blijd is digital storyteller en als ze in 2019 zwanger raakt, legt ze vanaf de eerste echo alles met de camera vast. Ze videobelt met haar vader, moeder, nichtjes om met hen het nieuws over het nieuwe leven in haar te delen.
De zwangerschap neemt na 38 weken een onverwachte wending. De bijna voldragen baby in haar buik heeft geen hartslag meer. Ze heeft moeten bevallen van een overleden kind en heeft haar zoon, Amari, in haar kraamtijd begraven.
Kleine Vlindervoetjes
Ontstaan vanuit het eigen verhaal van Caroline. Als moeder van Noud en Mees*. Twee prachtige, identieke jongens. Alleen heeft Mees* het niet gered en Noud wel. Een verhaal, verdrietig maar ook vol kracht.
Iedereen kan ineens te maken krijgen met het overlijden van je sterrenkind of sterrenkinderen. Misschien ken je iemand die een sterrenkind(eren) is verloren en wil je hem/haar troosten en iets liefs sturen. Dat is fijn en zo waardevol voor degene die verdriet heeft. Lees Meer…
Kabinet onderzoekt betaald verlof na miskraam of doodgeboorte
In Nieuw-Zeeland is onlangs een wet aangenomen die stellen het recht geeft op drie dagen doorbetaald verlof na een miskraam of doodgeboorte. Daar zou Nederland een voorbeeld aan moeten nemen, vinden de SGP en GroenLinks.
Het kabinet had eerder al een onderzoek toegezegd naar rouwverwerking op de werkvloer, en de mogelijkheid tot rouwverlof. In dat onderzoek zal ook worden gekeken naar een verlofregeling zoals in Nieuw-Zeeland. Het onderzoek gaat binnenkort van start, zei Koolmees. De uitkomsten ervan worden voor het einde van het jaar verwacht.
Rouwen na het verlies van je baby – Blijvend verlangen naar je kind van de toekomst
Vijf docufilmpjes die de vijf delen van dit boek van rouwtherapeut Kathy Beckers-Mansell in beeld en geluid weergeven.
Presentatie & voice-over: Anita Witzier
Piano: Tatiana Kiourou
Script, commentaar & interviews: Kathy Beckers-Mansell
Camera & montage: Jacques van Herten
Relevante Links
Je kind verliezen. Alleen als je het zelf meemaakt, kun je echt begrijpen hoe dat is.
Landelijk Steunpunt voor ouders die hun baby verliezen. Wanneer welkom heten en afscheid nemen samenkomt in een verwarrende en emotionele tijd van verlies.
Hoe gaan mannen met een kinderwens om met een niet voltooide zwangerschap.
Elke ouder die zijn of haar baby verliest krijgt met een onmenselijk gemis te maken. Of het nu plaatsvindt tijdens de zwangerschap, tijdens de geboorte of kort daarna. Aan die ouders wil Stichting Hanne hulp en informatie bieden.
Stichting Make a Memory fotografeert op verzoek van ouders en via bemiddeling van zorgprofessionals ernstig zieke, terminale en overleden kinderen in de leeftijd van 23 weken (zwangerschap) tot en met zeventien jaar.
Wij zijn er voor iedereen die zijn of haar baby aan wiegendood heeft verloren. En voor iedereen voor wie het kind dierbaar was: opa’s, oma’s, broertjes, zusjes en andere familieleden.