Steun bij rouw

Steun bij Rouw wat kan ik verwachten?
Bij Zeeuws verlies werken diverse professionals die hun tijd doneren aan Steun bij Rouw. Daarom zijn de kosten voor de gesprekken laag. Zij bieden een steuntje in de rug wanneer iemand een ingrijpend verlies meemaakt of mee heeft gemaakt. Dat kan kort na het overlijden zijn, bij ziekte, echtscheiding, maar ook (jaren) later. Zij bieden een luisterend oor en helpen mensen de draad weer op te pakken. U ontvangt bij het eerste contact een brief met alle praktische informatie over onze werkwijze. Voor een voorbeeld hiervan klikt u hier op brief.

Welke kosten zijn er verbonden aan Steun bij Rouw?
Een éénmalige telefonische intake € 7,50.
Een huisbezoek van gemiddeld 1,5 uur kost € 10,00 euro. Er wordt na afloop een factuur gestuurd. In verband het heersend Coronavirus volgt Zeeuws Verlies de richtlijnen op van het RIVM.

Hoe kan ik een aanvraag voor Steun bij Rouw doen?
Via het contactformulier op deze website, via email info@zeeuwsverlies.nl
Of gewoon bellen 06 2503 2498. Spreek altijd even je naam en telefoonnummer in.

Hierna 7  Tips van Manu Keirse die helpen iemand de herdenken (bron: Nieuwsbrief Psychologie november 2020)

‘Lang gingen we ervan uit dat verlies verwerken hetzelfde is als de overledene loslaten,’ volgens hoogleraar Manu Keirse. ‘Maar iemand van wie je hebt gehouden, is nooit helemaal verloren.’ Deze tips helpen je om iemand te herdenken.

  1. Maak een herdenkingsplek

Een hoekje met een foto, een geliefd voorwerp, een kaars. Geef de urn een bijzondere plek, of begraaf de as en plant er een boom op. Zet een bankje in de tuin neer om op te zitten en aan die persoon te denken.

  1. Geef een herdenkingsetentje op de sterfdag

Kleed het aan met herinneringen aan die persoon, bijvoorbeeld met zijn of haar lievelingsbloemen, lievelingsgerechten en foto’s. Lees op de avond zelf een gedicht voor, deel een herinnering of vraag iedereen iets te delen over die persoon.

  1. Doe iets wat de overledene graag deed

Ga naar een plek waar diegene graag kwam. Speel met z’n allen het gezelschapsspel waar hij of zij zo van genoot. Ga naar zijn of haar favoriete restaurant. Kijk naar de zonsondergang. Bak een taart zoals je oma altijd deed. Of ga iets doen dat de overledene nog graag had willen doen, maar wat er niet van is gekomen. Bijvoorbeeld een bepaald land bezoeken, een voorstelling zien. Zet je in voor een goed doel dat hij of zij belangrijk vond.

  1. Bezoek een herdenkingsbijeenkomst

Bijvoorbeeld Allerzielen Alom. Met zo’n herdenkingsritueel merk je dat je niet alleen staat in je verdriet.

  1. Draag iets bij je van de overledene

Je kunt de as laten verwerken in een juweel, of een sieraad van de overledene bij je dragen. Of gebruik een voorwerp dat hij of zij graag gebuikte. Timmer met de hamer van je vader, roer in de soep met de pollepel van je oma, laat je verwarmen door de sjaal van je vriendin.

  1. Houd de herinnering levendig

Maak een boek met foto’s en herinneringen. Verzamel foto’s, vraag aan mensen die de overledene kenden om een dierbare herinnering op te schrijven. Noem hem of haar op belangrijke momenten, zoals in een speech op een bruiloft.

  1. Noteer sterfdata op de kalender

Laat de nabestaanden iets horen op deze dag.  ‘Dit zijn vaak momenten waarop de familie intens terugdenkt aan de overledene. Door een kaartje te sturen of iemand op te bellen, laat je ze voelen dat je in gedachten bij hen bent in hun gemis, ook nog na lange tijd.’

Meer weten over dit thema? Zie ook www.zeeuwsverlies.nl