Ervaringen bij de Kerstwensboom 2021

Nadat op 8 december 2021 jl. kinderen van Basisschool ‘Het Kompas’ uit Oost-Souburg de eerste zelf versierde wenskaarten in de boom hadden gehangen, volgden er (net zoals in andere jaren) weer veel. De kinderen hadden op school naar eigen inzicht een kaart mogen schrijven en versieren. Ze gaven daarmee uiting aan wat voor hen rouw, verlies of gemis betekent.

Helaas kwam met het ingaan van de lockdown ook de actie van de bekende wenskaartjes (helaas voor het tweede jaar) vroegtijdig tot een eind. 

Toch werden er nog honderden kaartjes opgehangen en goede gesprekken gevoerd bij de boom. In de weekenden waren vrijwillig medewerkers van Zeeuws Verlies aanwezig. Enkelen schreven hun ervaringen op:

Vanmiddag voor de eerste keer bij de kerstwensboom mogen staan. Ik vond het fijn dat Sari erbij was om tekst en uitleg te geven. Een mooie grote boom, al vrij vol met kaarten waar mooie woorden op staan. Het is vrij druk. Mensen lopen langs de boom, soms stoppen ze om even te kijken naar de boom of wat te lezen. Over het algemeen weinig verhalen gehoord maar weet zeker dat de mensen die een kaart hebben gehangen in de boom in gedachten zijn bij hun naasten/ vrienden etc. Het was een mooie ervaring!

Corrie, zaterdag 11 december 2021


Ik stond vanmiddag voor het eerst bij de kerstwensboom samen met Matty. Het was een fijne middag die zo voorbij was. Zegt wel iets over hoe ik het beleefd heb. Vond het een fijne middag, heb fijne gesprekken gehad. Ook leuk om de kaartjes te lezen in de boom.

Ronny, vrijdag 17 december 2021

Een mooie, fijne middag met diverse kaartjes die in de boom gehangen werden onder andere naar aanleiding van een zus met dementie, overlijden van een vriendin deze week en het overlijden van een partner onlangs. Aangezien we met z’n tweeën stonden was het mogelijk om even wat uitgebreider te luisteren naar het verliesverhaal van een vrouw die in oktober haar partner onverwacht verloren had. Ze vond het fijn een luisterend oor te vinden, zeker in deze dagen zo kort voor kerst: een periode met zoveel herinneringen. Een waardevol moment voor ons. Daar doen we het immers voor!

Willy en Caroline, zaterdag 18 december 2021

Tussen 10 en 24 december 2021 kon iedereen weer een kaartje ophangen in de Kerstwensboom bij GroenRijk, Middelburg. Voor iemand die wordt gemist, die men wilde bedanken of iemand die er niet bij kon zijn dat jaar. Kortom, iemand die een speciaal plekje in je hart heeft.

Basisschool ‘Het Kompas’ uit Oost-Souburg verleende deze keer haar medewerking bij de Wensboom. Op deze school stond Kerstmis in het teken van: ”Wie zet jij in het licht”. De kinderen mochten op school naar eigen inzicht een kaart schrijven en versieren. Ze gaven daarmee uiting aan wat voor hen rouw, verlies of gemis betekent.  Vrijdag 10 december om 13.00 uur kwamen 8 kinderen (met begeleiding) de gemaakte kaarten in de boom hangen.

Wij denken dat het goed is om kinderen te betrekken bij rouw en verlies. Zeeuws Verlies is blij met deze mooie samenwerking.

Zeeuws Verlies zorgt ieder jaar dat er kaarten in de Kerstwensboom bij GroenRijk Mortiere in Middelburg kunnen worden gehangen. GroenRijk zorgt voor de boom. Deze samenwerking is een mooie traditie geworden. Ieder jaar worden er honderden kaartjes opgehangen met vaak een persoonlijke boodschap.

In het weekend (vrijdag, zaterdag en zondag) zijn er vrijwilligers van Zeeuws Verlies bij de boom; zij bieden een luisterend oor. Op andere dagen liggen er kaarten om zelf op te hangen; óók voor kinderen!