Handreiking en tips voor vaders en moeders die door ziekte afscheid moeten nemen van hun kind/kinderen.

Stel je eens voor: je hebt te horen gekregen dat je niet meer beter kunt worden.
Vanaf dat moment gaat er van alles door je heen en opeens is alles anders. Zoveel vragen en zoveel is onzeker.
“Het kan toch niet waar zijn dat dit bij ons gaat gebeuren?” Een lawine van emoties dient zich aan.
Vooral de zorg om de kinderen is heel zwaar. Je had er op gerekend om ze te zien opgroeien en op al die grote en kleine belangrijke levensmomenten er bij te zijn.

Zolang er tijd is en zolang als het kan kun je herinneringen maken.
Het is belangrijk dat kinderen herinneringen hebben als steun voor het leven daarna. Zeker als ze nog heel jong zijn. “Hoe klonk de stem van mama, hoe rook het lekkere luchtje van papa”.

De handreiking ‘Liefde in een doos’ is een waardevolle beschrijving en biedt ouders concrete tips om het afscheidsproces zo zorgvuldig mogelijk te laten verlopen. Als ouders dat willen bieden we ook letterlijk steun bij het vullen van de doos. Een doos vol liefde voor al die mooie en moeilijke momenten in het leven van je kind die er gaan komen als jij er niet meer bent. Zo zorg je ervoor dat jij en wie je bent er toch bij zult zijn als het nodig is. Ook voor zieke opa’s en oma’s kan dit project van waarde zijn.

Ook Omroep Zeeland en de Provinciale Zeeuwse Courant hebben aandacht besteed aan dit bijzonder project. Klik op onderstaande banners voor info:

Kilk hier voor de video Klik hier voor het artikel en video

Boekje ‘Liefde in een doos’
26 pagina’s © Stichting Zeeuws Verlies
Prijs: € 5,99 excl. verzendkosten
Bestellen >

Het boekje is ook te koop bij boekhandel ‘ t Spui in Vlissingen waar het zonder winstoogmerk wordt verkocht voor Zeeuws Verlies.

Stichting Komma

Stichting Komma’s missie is om zoveel mogelijk uitbehandelde ouders te helpen iets blijvends na te laten voor hun (jonge) kinderen. Want juist in een tijd van de primaire zorg van een uitbehandelde ouder, gelooft ze dat deze mensen hulp kunnen gebruiken voor de blijvende herinnering.

Wat is een Komma?
Een Komma is een memorybox met daarin een professioneel opgenomen videoportret en drie wenskaarten met een persoonlijke boodschap voor het kind, bijvoorbeeld ter ere van eindexamen, bruiloft of eerste kind.

Ambitie
Stichting Komma’s ambitie is om zoveel mogelijk ouders en kinderen te helpen om een blijvende herinnering vast te leggen. Zo gaat zij samenwerkingen aan met andere goede doelen die ook diensten leveren aan uitbehandelde ouders.

Lees verder >

Rouwdoula

Sinds een jaar kent Nederland het begrip ‘rouwdoula’: zoals een doula – ‘Grieks voor dienende vrouw’ – zorg biedt bij alles rondom de zwangerschap, biedt de rouwdoula zorg bij afscheid nemen van het leven. Zorg die verder gaat dan de organisatie van de uitvaart.

De introductie van de ‘rouwdoula’ in Nederland heeft veel aandacht gekregen dankzij het boek met die titel van Patty Duijn.
Het gaat om een intensieve vorm van begeleiding om goed afscheid te kunnen nemen, van het leven en van elkaar.