Tips voor de omgeving
Als steunend ervaren gedrag bij verlies en/of rouw:
Luisteren
Veel mensen vinden een luisterend oor prettig, zodat ze steeds weer kunnen vertellen over het verlies en/of de overledene, maar vooral ook over dagelijkse zaken.
Vragen stellen
Vraag ook bij de ander eens na of wat gebeurt (of juist niet gebeurt) wel goed is. Dit is in ieder geval beter dan vóór de ander te denken.
Aanwezig zijn
Denk aan de nabestaande
Op bijzondere dagen zoals de trouwdag, geboorte, verjaardagen, een examen, de sterfdag of andere belangrijke dag of gebeurtenis.
Praat over de overledene
Niets zeggen is voor de rouwende veel pijnlijker. Zeg bijvoorbeeld: ‘Wat had hij/zij hiervan genoten’, of ‘Wat jammer dat hij/zij dit niet meer mee kan maken.’
Toon initiatief
Veel rouwenden stellen het op prijs dat anderen zelf creativiteit tonen en initiatieven nemen. Ga langs, bel of stuur een kaartje.
Als niet steunend ervaren gedrag bij verlies en/of rouw:
Goed bedoelde opmerkingen
‘Ze was toch al 80!’
‘Als je 50 jaar lief en leed hebt gedeeld is dat wel het grootste deel van je leven!’
Bij verlies van gezondheid: ‘Het had veel erger kunnen zijn…’
Adviezen geven
Geef geen adviezen als daar niet om gevraagd wordt.
Ga niet vergelijken
Ja, maar een kind verliezen is toch het ergste.
Niet je eigen verhaal gaan vertellen
Veel mensen vinden een luisterend oor prettig, zodat ze steeds weer kunnen vertellen over het verlies en/of de overledene, maar vooral ook over dagelijkse zaken.
Ga de rouw niet vermijden
De ander sparen door het er maar niet meer over te hebben. Bewust weinig praten over het verlies of de overledene of doen alsof er niets aan de hand is. Ga ook niet gemaakt vrolijk doen
Bepalen hoe lang rouw mag duren
Ieder rouwt op zijn of haar wijze en voor de tijd die hij of zij nodig heeft. Je kunt de ander helpen door hier rekening mee te houden.