Vroeg of laat krijgt iedereen met de dood en met rouw te maken. Maar hoe we rouwen is door de tijd heen veranderd. In de tentoonstelling ‘Rouw. Van keizerin tot corona’ presenteert Museum Huis Doorn bijzondere uitingen van individuele en collectieve rouw in de afgelopen 100 jaar.

Huis Doorn hult zich in zwart

In 2021 is het 100 jaar geleden dat de voormalige keizerin Auguste Victoria in Huis Doorn overleed. Ook is het 80 jaar geleden dat ex-keizer Wilhelm II zijn laatste adem uitblies.

In de tentoonstelling ‘Van keizerin tot corona’ gaat Museum Huis Doorn terug naar de tijd waarin het Huis in zwart gehuld was. Rouwbloemen sieren de sterfkamers, kroonluchters zijn getooid in zwarte tule, spiegels zijn afgedekt en de eetzaal ziet er net zo uit als na de dood van Auguste Victoria: met haar kist, zwarte kleden, palmen en kandelaars.

Er is bijzondere rouwkleding te zien en rouwobjecten geven de kamers een stemmig accent. Maar tegelijkertijd zorgen zij ook voor een levendig karakter: want rouwen gebeurt door mensen. De herinneringsplekken die Wilhelm in Huis Doorn inrichtte voor zijn overleden vrouw geven het geheel een intieme sfeer.

Speciaal voor Museum Huis Doorn ontwerpen studenten van ArtEZ, University of Design in Arnhem, hedendaagse rouwkleding die tijdens de tentoonstelling wordt geëxposeerd.

De tentoonstelling is te zien van 1 oktober 2021 t/m 4 juni 2022.
https://www.huisdoorn.nl/nl/agenda/rouw-van-keizerin-tot-corona/

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds, KF Heinfonds, Mien van ’t Sant Fonds en het Carel Nengerman Fonds.